Stuwpeilbeheer op perceelsniveau

Doelstelling

Door het water vertraagd af te voeren met regelbare met stuwtjes, wordt het grondwaterpeil geoptimaliseerd en het water langer vastgehouden worden ten voordele van het gewas. Het beheer komt in handen van de landbouwer, die de toestand van zijn grond het beste kent.

Status

De aanvraag voor vergunning is in aanmaak. Uitvoering zomer en najaar 2013 en voorjaar 2014.

Achtergrond

Omwille van de klimaatsverandering treden steeds meer problemen op met betrekking tot wateroverlast en verdroging. Deze problemen uiten zich vooral in gebieden met een zandige ondergrond (dat slecht water vasthoudt), zoals in de Kempen. Eind de jaren ’90 werd een project opgestart waarbij landbouwers in de Antwerpse en Limburgse Kempen in hun perceelgrachten een stuwtje konden laten plaatsen. Met het beëindigen van dit project viel echter ook de opvolging en ondersteuning weg, waardoor een aantal stuwen in onbruik zijn geraakt. Om dit project nieuw leven in te blazen, willen het Agrobeheercentrum Eco² en watering De Dommelvallei aan landbouwers uit de Midden-Kempen en Noord-Limburg de kans bieden om bestaande stuwtjes te optimaliseren door herstelling en verplaatsing en door nieuwe acties te ondernemen zoals peilgestuurde drainage. Hierbij willen we de landbouwers actief betrekken, met speciale aandacht voor de duurzame opvolging van het initiatief.

Partners

Vlaamse overheid, Leader Kempen en Maasland, Leader midden Kempen beweegt!, Provincie Limburg, provincie Antwerpen, gemeente Peer, Neerpelt, Bocholt en Hamont-Achel, Agrobeheercentrum Eco², watering De Dommelvallei en VLM.